KOAH Nasıl Tedavi Edilir?
Diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi KOAH tedavisinde de başarılı olabilmek için uyulması gereken birtakım kurallar bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
Sağlığınıza zarar verebilecek tozlu ve dumanlı alanlarda çalışmamak, bulunmamak, bulunulması zorunlu ise koruyucu önlemleri almak ve düzenli ilaç tedavisidir.
Sigaranın Bırakılması
KOAH tedavisi, öncelikle “sigaranın bırakılması” ile başlar. Sigara bırakıldığı takdirde bronşlar ve hava keseciklerinde zarar gören hücrelerdeki bozulmaların şiddeti yavaşlar. Kullanılan ilaçlar hastalığın tamamen ilerlemesini önleyemez. Asıl kullanım amaçları, nefes darlığını hafifletilmesi ve hastanın solunum yollarının rahatlatılmasıdır.
Sigarayı bırakamayan bir hastanın ilaçlardan fayda beklememesi gerekir. Çünkü, ilaçlar yalnızca geçici bir süreliğine nefes darlığını engelleyebilir. Sigarayı bırakmayan ya da bırakamayan hastalar, her yıl bir önceki yıla göre kendini daha sağlıksız hissecek ve önceki yılları arayacaklardır. Sonraki yıllarda hastalığın daha da ilerlemesi durumunda ise; isteseler dahi sigara içemez hale geleceklerdir. Başka bir deyiş ile “hasta sigarayı bırakamasa da, sigara hastayı bırakacaktır”. Ancak bu süreç sonunda hasta, günlük aktivitelerini gerçekleştirmede güçlük çekecektir. Geriye dönük pişmanlıkların ise maalesef ki bir faydası olmayacaktır.
KOAH hastalarının nefes darlığını rahatlatması için kullanılan birçok ilaç mevcuttur. Bunların bir kısmı solunum yolu ile uygulanır.
Tedavide, KOAH hastasına solunum yolu ile uygulanan ilaçlar, çalışma şekilleri ile birbirinden farklı cihazlarla uygulanır. Solunum yolu ile uygunlanan ilaçların dozu oldukça düşüktür. Ancak, ilaçlar doğrudan solunum yollarına ulaştıklarından, etkileri bir hayli yüksektir. Yine de etkili olabilmeleri açısından doğru teknik ile kullanılmaları gerekmektedir. Bu cihazların nasıl kullanılacağı, tedavi sürecini izleyen kişi tarafından çok iyi öğrenilmelidir. Hata yapma payını en aza indirmek için muayene esnasında hekim önünde kullanma denemeleri yapılmalıdır.
KOAH tedavisinde, ilaçların dozunun düşük olmasından ve kullanılan bu dozdaki ilacın çok az bir kısmının kana karışması nedeniyle yan etkiler de bir o kadar azdır ibebet.com/. Solunum yolu ile alınan ilaçlar bağımlılık yapmazlar; dişlere ve akciğerlere herhangi bir zarar vermezler.
Oksijen Tedavisi
Hastalığı oldukça ilerlemiş, çok ağır KOAH’lı hastaların her gün en az 15 saat oksijen kullanma zorunlulukları vardır. Kandaki oksijen seviyesi tehlike sınırının altına inmiş KOAH’lıların, bu oksijen tedavisi ile hem şikayetleri azalacak hem de günlük yaşantısının kalitesi artacaktır. KOAH’da meydana gelen sıkıntıların büyük bir kısmı, vücudun alması gereken oksijeni alamamasından kaynaklanır.
Bu hastalar KOAH tedavisinde oksijen tüpleri kullanamazlar. Bunun sebebi ise, tüplerin çok kısa sürede bitecek olmasıdır. Uzun süreli oksijen tedavisi uygulanacak hastalar için “oksijen konsantratörü” isimli bir cihaz kullanılır. Bu cihazın doldurulması gereken bir haznesi yoktur. Cihaz, ortam havasından oksijen üretebilmektedir.
Sosyal sağlık güvencesi olan KOAH’lı hastalara heyet raporu ile bu cihaz ücretsiz olarak sunulmaktadır. Bazı testler yaptırılarak hastalığın belgelenmesi yeterlidir. Yine ağır KOAH’lı ve kanda karbondioksit gazının arttığı olgularda, burun ve ağızdan hava pompalayan CPAP ve BİPAP cihazları ile düzenli yardımcı solunum cihazlarıdan da faydalanılmaktadır. Yine bu tedavilerde hasta uyumu büyük önem taşımaktadır. Çoğu hasta bu tedavide rahatsızlık hissedebilmekte ve uyum gösterememektedir.
Oksijen Tedavisinde Uyulması Gereken Kurallar Nelerdir?
*Her gün en az 15 saat olmak üzere oksijen alınmalıdır.
*Yangın tehlikesi sebebi ile oksijen konsantratörü yakınında sigara içilmemelidir.
*Cihaz soba ve benzeri ısınma araçlarından uzak tutulmalıdır.
*Gece vakitlerinde kandaki oksijen seviyesi daha fazla düşeceğinden dolayı uyku süresi boyunca oksijen alınmalıdır.
*Oksijen konsantratörünün düzenli bakımı yapılmalı ya da yaptırılmalıdır.
*Tedavideki yardımcı tedbirler alınmalı ve bunlar ihmal edilmemelidir.
*Hekimin önerdiği egzersizler yerine getirilmeli ve bunlardan kaçınılmamalıdır. Fazlasını yapmaktan da kaçınılmalıdır.
*Hava kirliliğinin olduğu ve sıcaklığın düşük olduğu havalarda dışarıya çıkılmamalıdır.
*Sık sık ve az miktarda beslenilmelidir.
*Hazımsızlık yapacak ve gazlı besinlerden uzak durulmalıdır.
*Bol bol sıvı tüketilmelidir.
*Aşırı kilolu KOAH’lı hastaların rahatsızlıkları, kilolarına oranla daha da artacaktır. Bu hastaların fazla kilolarından kurtulması için gereken özeni göstermesi gerekir. Bu sebep ile yağlı, tatlı ve unlu besinlerden kaçınılmalıdır.
*Her sene mutlaka sonbahar aylarında grip aşısı yaptırılmalı, salgın dönemlerinde kalabalık yerlerden uzak durulmalıdır. Gribin de etkisi ile hastalık bir anda daha da şiddetlenir ve hastanede gözetim altında durulması gerekebilir. Bu nedenle enfeksiyon hastalarına karşı korunmak için yanaktan öpüşme alışkanlığı bırakılmalıdır.
Nefes darlığı çekilen zamanlarda nefes alındıktan sonra ıslık çalar gibi dudaklarını büzerek nefesinizi dışarı verebilirsiniz. Bunu sık tekrarlayarak rahatlama sağlayabilirsiniz.