KOAH

KOAH uzun süreli ve ilerleyici (kronik), solunum yollarında daralmaya neden olan bir akciğer hastalığıdır. Bu hastalıktaki solunum yolları darlığı sinsice ilerleyen ve geri dönüşümü olmayan bir daralma olduğundan bazı hastalarda solunum yetmezliği tablosu oluşumuna neden olabilir.

Kronik Obstrüktif  (Tıkayıcı) Akciğer Hastalığı’nın bir kısaltması olan KOAH; ilerleyici hava akımı kısıtlanması ile karakterize bir hastalıktır. Halk arasında genellikle müzmin bronşit diye de bilinmektedir. Maalesef bu hastalık kalıcı ve ilerleyicidir. Çoğunlukla ileri yaşlarda (50-60 yaş gibi) görülmesi beklenen; ancak, sigara içiminin de tetiklemesinden dolayı erken başlaması ile 30 yaş sonrasında da görülebilen bir hastalıktır. KOAH’ın en büyük nedeni sigara kullanımı olmakla birlikte, sigara içmeyenlerde de çevresel maruziyet nedeni ile görülebilmektedir (toz, gaz, duman ve yakıt dumanlarına maruz kalma ve benzeri gibi).

KOAH’ta küçük bronşlar özellikle etkilenmektedir. Bu bronşların sigara kaynaklı tıkanan 3 ile 8 milimetre arasında kalan kısmında balgam üretimi artmaktadır. Sonrasında ise balgam katılaşarak mekanik tıkaç meydana getirmektedir. Küçük bronşiyollerdeki goblet hücresi dediğimiz balgam yapımı ile sorumlu hücreler hipertrofi olmakta (şişmekte), bronş düz kası hipertrofi olmakta (şişmekte) ve daralmış bronş aralığında biriken artmış mukus (balgam) bronşları mekanik olarak tıkamaktadır. İlaçlar, balgam söktürücüler, fizyoterapilere rağmen bu balgamlar katılaşabilmekte ve mekanik tıkaçlar oluşturabilmektedir.

Hava yollarının oluşturduğu mekanik tıkaçlar hem hastanın solunum kapasitesini olumsuz etkilemekte, hem enfeksiyonlara yol açabilmekte, hem de ilaçların küçük hava yollarına ulaşıp etki etmesine engel olmaktadır. KOAH ve ağır astım hastalarında solunum yollarında mekanik temizlik yapılması hastaların solunum fonksiyonlarında belirgin artışa, nefes darlığında ciddi düzelmeye ve balgam karakterinin normale dönmesine imkan sağlamaktadır. Etkin bronş temizliğinin önemi ve nefes darlığını ortadan kaldırıcı etkisinin bilinmesine rağmen, pratikte günümüze kadar uygun bir yöntem bulunamamıştır.

Prof. Dr. Yalçın Karakoca’nın geliştirdiği, Bronş Dezobstrüksiyon Tedavi Tekniği ile bronş lümenlerinin açılması, balgamın uzaklaştırılması ve balgam oluşturan bronş lümeninin tedavisi yapılmaktadır. Böylece KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) ve ağır astım hastalarında çok önemli bir sorunun çözümüne katkı sağlanmaktadır.

KOAH Balon tedavi tekniğinde, genel anestezi altında nefes borusuna bronkoskop ile girilmekte ve özel bir cihaz yardımı ile tıkalı olan tüm borucuklar tek tek temizlenmektedir. Bu yöntemle KOAH’tan dolayı tıkanmış ve hava akışı engellenmiş bronşlar açılmakta ve hasta nefes alma özgürlüğüne tekrar kavuşmaktadır. Bronş açma tedavileri esasen akciğer kanserini tedavi edebilmek amacıyla geliştirilmiştir. İçi hava ile dolu olması gereken borular, akciğer kanserinde tümör dokusu, KOAH ve ağır astım hastalarında balgam ve balgam üreten hücreler tarafından tıkanmıştır. Önemli olan bu küçük nefes borularını açma tekniğini etkin bir şekilde uygulayabilmektir.